Γρήγορη Βοήθεια

Η βάση γνώσεων είναι κατηγοριοποιημένη συλλογή από απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQ) και άρθρα. Μπορείτε να διαβάσετε άρθρα σε αυτή την κατηγορία ή επιλέξτε μια υποκατηγορία που σας ενδιαφέρει. Οδηγίες ρύθμισης VPN για Linux

Λύση

Οι παρακάτω οδηγίες γράφτηκαν για Ubuntu 18.04 αλλά η διαδικασία είναι παρόμοια για οποιαδήποτε διανομή Linux χρησιμοποιεί τον Network Manager για διαχείριση των συνδέσεων δικτύου. Στο τέλος της σελίδας αυτής δίνονται οδηγίες και για γρήγορη σύνδεση μέσω terminal.

 

1. Εγκαθιστούμε το πακέτο λογισμικού openvpn και το σχετικό πακέτο για διαχείριση συνδέσεων OpenVPN από τον Network Manager, ανοίγοντας ένα terminal και δίνοντας την εντολή: sudo apt install openvpn network-manager-openvpn-gnome

 

2. Κατεβάζουμε το αρχείο duth-udp.ovpn, το οποίο περιέχει τις ρυθμίσεις της σύνδεσης VPN.

** Αν αντιμετωπίσουμε προβλήματα σύνδεσης με το συγκεκριμένο αρχείο ρυθμίσεων μπορούμε να δοκιμάσουμε και με το duth-tcp.ovpn, αλλά γενικά προτείνεται η χρήση του πρώτου αρχείου ρυθμίσεων.

 

3. Κάνουμε κλικ στη μπάρα πάνω δεξιά (1) και από το μενού που ανοίγει επιλέγουμε το κουμπί των ρυθμίσεων (2):

 

4. Στο παράθυρο των ρυθμίσεων που θα ανοίξει επιλέγουμε την καρτέλα "Network" (1) κι έπειτα κάνουμε κλικ στο "+" δεξιά από την επιλογή VPN για να προσθέσουμε νέα σύνδεση VPN (2):

 

 

5. Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε εισαγωγή ρυθμίσεων από αρχείο - "Import from file..." (1) και επιλέγουμε το αρχείο duth-udp.ovpn που κατεβάσαμε στο βήμα 2:

 

6. Στο παράθυρο που θα ανοίξει φαίνονται οι ρυθμίσεις που εισήχθησαν από το αρχείο στο προηγούμενο βήμα. Συμπληρώνουμε το όνομα χρήστη (1) και τον κωδικό (2) του ιδρυματικού λογαριασμού μας στα αντίστοιχα πεδία και κάνουμε κλικ στο κουμπί "Add" (3) για να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις:

 

Μπορούμε τώρα να κλείσουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων.

 

7. Για να συνδεθούμε στο VPN, κάνουμε κλικ στη μπάρα πάνω δεξιά (1) και από το μενού που ανοίγει κάνουμε κλικ στο "VPN off" (2) και επιλέγουμε τη σύνδεση VPN που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε (3). Αν δεν έχουμε αποθηκεύσει πάνω από μία συνδέσεις VPN, τότε αντί για λίστα συνδέσεων θα εμφανιστεί απλώς η επιλογή "Connect" οπότε κάνουμε κλικ σε αυτήν:

 

=> Αν έχουμε βάλει σωστά τα στοιχεία μας, μετά από μερικά δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί στη μπάρα πάνω δεξιά ένα επιπλέον εικονίδιο με μια κλειδαριά το οποίο υποδηλώνει ότι έχουμε συνδεθεί στο VPN. Πλέον, όλη η δικτυακή μας κίνηση προωθείται μέσω αυτού.

 

 

Αποσύνδεση: Όταν θελήσουμε να αποσυνδεθούμε από το VPN, κάνουμε κλικ στη μπάρα πάνω δεξιά (1) και από το μενού που ανοίγει κάνουμε κλικ στη σύνδεση VPN που είναι ενεργή (2) και επιλέγουμε το αντίστοιχο κουμπί (3). Αν δεν έχουμε αποθηκεύσει πάνω από μία συνδέσεις VPN, τότε απλώς εμφανίζεται η επιλογή "Turn Off":

 

Γρήγορη σύνδεση από τη γραμμή εντολών (terminal):

Δεδομένου ότι έχουμε εγκατεστημένο το πακέτο openvpn της διανομής μας, αν θέλουμε απλώς να συνδεθούμε στο VPN γρήγορα, χωρίς να αποθηκεύσουμε στοιχεία σύνδεσης, τότε αρκεί να κατεβάσουμε το αρχείο ρυθμίσεων (βήμα 2 παραπάνω), να ανοίξουμε ένα terminal και να εισάγουμε την εντολή sudo openvpn --config </path/to/config_file>, βάζοντας το path όπου αποθηκεύσαμε το αρχείο ρυθμίσεων της σύνδεσης.

 

 

Συνημμένα:
1.png 1.png
2.png 2.png
3.png 3.png
4.png 4.png
5.png 5.png
6.png 6.png
duth-udp.ovpn duth-udp.ovpn
duth-tcp.ovpn duth-tcp.ovpn

 
Βοήθησε αυτό το άρθρο; ναι / οχι

Λεπτομέρειες άρθρου

ID Αρθρου: 113

Κατηγορία: Υπηρεσία VPN

Ημερομηνία που προστέθηκε: 06-06-2018 13:33:32

Προβολές : 1462

Αξιολόγηση (Ψήφοι): Το άρθρο αξιολογήθηκε 4.6/5.0 (21)

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Υπολογιστικό Κέντρο - Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων